Normal_stoel_tweede_kamer

(Novum) - Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) wil dinsdag samen met zijn collega van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) om tafel met de sociale partners om te praten over het plan de pensioenopbouw te beperken. Dat zei Weekers maandag in een debat met de Tweede Kamer.

Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw in 2015 verlagen van 2,25 procent naar 1,85 procent van het inkomen. Volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij is dit een logisch gevolg van de verhoging van de pensioenleeftijd. Er is immers meer tijd voor de opbouw van een pensioen.

Als de pensioenpremies vervolgens worden verlaagd, stijgt het netto-inkomen en dat is goed voor de economie, denkt VVD'er Helma Lodders (VVD). SP-Kamerlid Paul Ulenbelt denkt echter dat die premies helemaal niet omlaag gaan. Hij verwijst daarbij naar de financiële problemen van veel pensioenfondsen.

De hoogte van de pensioenpremie wordt door de werkgevers en bonden in cao's vastgesteld. Vermeij erkende maandag dat er daarmee geen zekerheid is over de door het kabinet verwachte daling van de premies. Daarom riep zij samen met Lodders de sociale partners op werk te maken van de premiedaling.

Weekers zei dat staatssecretaris Klijnsma tijdens het debat een uitnodiging voor overleg aan de sociale partners heeft verstuurd. Hij wees er wel op dat niet alle pensioenfondsen sterk genoeg zijn om de premie te verlagen. Het kabinet wil 'de gevoelens' van de Tweede Kamer echter overdragen aan werkgevers en bonden, aldus Weekers.

Het debat is maandagavond geschorst door de Kamer. Woensdagavond gaat het verder.