Normal_acupunctuur1

Een kinesiologe hoeft geen btw af te dragen, omdat haar zorgverlening van hetzelfde niveau is als die van een huisarts of fysiotherapeut. Zo oordeelde het gerechtshof in Den Bosch in een uitspraak in juli, die pas vorige week bekend werd. Dat meldt Medisch Contact.

De eiseres is werkzaam als zelfstandig kinesioloog in Vlissingen. In haar praktijk worden inzichten uit de chiropractie en acupunctuur gecombineerd in een therapeutische manier van werken, waarbij via spiertesten wordt bepaald waar, wanneer en waarom de balans in een lichaam verstoord is geraakt. Zij stelt de diagnose, zet het behandelplan op en voert behandelingen uit om de balans van het lichaam te herstellen.

Omdat het beroep van kinesioloog niet wordt omschreven in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, was de belastingdienst van mening dat de kinesiologe niet in aanmerking kwam voor de btw-vrijstelling, die geldt voor de (para)medische beroepen. Daarop stapte zij naar de rechter, die haar in augustus 2012 in het gelijk stelde. De belastinginspecteur ging hiertegen in hoger beroep, maar heeft die zaak naar nu blijkt in juli verloren. Hoewel de bewegingsdeskundige niet is geregistreerd in het BIG-register voor zorgverleners, oordeelt het Hof dat zij beschikt over beroepskwalificaties die waarborgen dat haar zorg gelijkwaardig is aan het kwaliteitsniveau van de zorg die door huisartsen en fysiotherapeuten wordt verleend. Onder meer haar opleidingsniveau en haar lidmaatschap van beroepsorganisaties als de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT) gaven hiervoor de doorslag. Ook pleit het volgens het Hof in haar voordeel dat reguliere artsen naar de kinesiologe doorverwijzen.

© Nationale Zorggids