Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - De Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire zou het plan om alle thuiszorgmedewerkers te ontslaan anderhalf jaar geleden al hebben bedacht en hebben besproken met gemeenten. Dat schrijft vakbond Abvakabo FNV woensdag op basis van vertrouwelijke stukken. Sensire ontkent de aantijgingen.

Volgens Abvakabo FNV zou Sensire aan de gemeenten hebben voorgesteld om de elfhonderd thuiszorgmedewerkers in vaste dienst te ontslaan, en terug te laten keren als goedkopere alfahulp. Volgens de vakbond zou dit de gemeenten een kwart miljoen euro aan kosten schelen. Abvakabo FNV noemt de praktijk 'schandalig en onacceptabel'.

Een woordvoerder van Sensire bevestigt dat anderhalf jaar geleden een dergelijke constructie is bedacht. De zegsvrouw ontkent echter dat dit ging om de thuiszorgmedewerkers waarvoor nu ontslag is aangevraagd.

"Het alfabureau Alfasens is alleen opgezet voor de medewerkers die al als alfahulp voor ons werkten", benadrukt ze. Volgens haar is het beleid van Sensire dat alleen medewerkers die dat zelf willen via een alfahulpconstructie worden ingezet. Alfasens is vorig jaar verkocht. Volgens Abvakabo FNV is de koper echter de eigen transitiemanager van Sensire en doet het bureau er nu alles aan om de thuiszorgmedewerkers van Sensire binnen te halen.

Sensire kondigde eerder aan elfhonderd vaste thuiszorgmedewerkers te ontslaan vanwege de onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014 vanuit de gemeenten. Het bedrijf zegt daarom geen andere uitweg te zien dan helemaal te stoppen.

Abvakabo FNV voert later woensdag actie tegen de plannen van Sensire. Medewerkers voeren actie door hun cliënten extra in de watten te leggen. In de loop van de middag reist een delegatie af naar Den Haag om het Kamerdebat over Sensire te volgen.