Normal_prescription_sigmund_freud_recept_doktersrecept

Vanaf 1 januari 2014 mogen artsen geen handgeschreven recepten meer uitschrijven. Zorgorganisaties hebben afgesproken dat geneesmiddelen voortaan alleen elektronisch worden voorgeschreven. Alleen bij uitzondering mag volgend jaar een recept met de hand worden geschreven. Dat meldt de NOS.

De afspraak staat in de richtlijn 'Elektronisch voorschrijven' die vandaag door artsenvereniging KNMG werd gepubliceerd. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap en apothekersorganisatie KNMP hebben de afspraken ondertekend. De richtlijn is gemaakt op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de inspectie is het niet langer verantwoord om een geneesmiddel voor te schrijven zonder gebruik te maken van een elektronisch systeem.

Volgens de KNMG kunnen de elektronische recepten worden ingevoerd in een medicatiebewakingssysteem die een bijvoorbeeld een waarschuwing geeft als een verkeerde dosering is voorgeschreven of als een nieuw medicijn niet goed samengaat met een medicijn dat een patiënt al krijgt. Met het elektronische recept wordt ook het probleem van moeilijk leesbare handschriften van artsen opgelost. Een van de opstellers van de nieuwe richtlijn zegt te verwachten dat daardoor minder medicatiefouten zullen ontstaan.

© Nationale Zorggids