Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Raad van State-lid Hans Borstlap gaat als onafhankelijk waarnemer de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek volgen. Directe aanleiding is het massaontslag van thuishulpen door thuiszorgorganisatie Sensire. Dat meldt de NOS.

Op verzoek van minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn gaat Borstlap in de gaten houden of afspraken met de gemeenten over werkzekerheid en naleving van de cao worden opgevolgd. Daarnaast moet hij knelpunten signaleren om een beeld te vormen voor toekomstige aanbestedingen in de zorg. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de positie van de ontslagen werknemers van Sensire.

Sensire ontslaat vanwege bezuinigingen 1100 medewerkers. Volgens de vakbond Abvakabo FNV zou Sensire het ontslag al eerder hebben bedacht en met gemeenten hebben afgesproken dat de medewerkers na ontslag konden terugkeren als goedkopere alfahulp. Sensire zegt dat het niet meer betrokken is bij welke opvolging van de thuishulp dan ook.

In de Tweede Kamer zijn er zorgen over de kwestie na berichten dat er wordt gewerkt met schijnconstructies, waarbij mensen met een vast contract worden ontslagen om vervolgens voor een minder contract hetzelfde werk te gaan doen.

Begin deze week werd bekend dat een deel van het personeel van Sensire in Doetinchem mogelijk wordt overgenomen door een andere zorgaanbieder. Het is nog niet bekend om welke partij het gaat.
Borstlap zal rond 1 november een eerste tussenrapportage uitbrengen. Daarna rapporteert hij voor 1 februari 2014 over zijn bevindingen aan de minister van SZW, de staatssecretaris van VWS, gemeenten, Abvakabo/FNV, overige betrokken partijen bij de cao Verpleeg-, verzorgingshuizen, en thuiszorg (VVT) en aanbieders die betrokken zijn bij het verlenen van huishoudelijke zorg in de betrokken gemeenten.

© Nationale Zorggids