Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Brancheorganisatie Actiz heeft samen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en andere betrokken partijen een plan opgesteld om het massaontslag dat dreigt in de thuiszorg tot een minimum te beperken. Vandaag bespreekt Actiz het plan met de Tweede Kamer. Dit meldt Zorgvisie.

Naast het VWS waren ook de vakbonden, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en zorgorganisaties betrokken bij het plan. In het plan pleiten de partijen voor een nieuwe thuiszorg-cao. Ook introduceert Actiz een dienstencheque, gesubsidieerde coupons waarmee cliënten huishoudelijke hulp kunnen inkopen. Op die manier verwacht de brancheorganisatie veel verlies aan werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te kunnen opvangen. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de dienstencheque op basis van het Belgische model.

Actiz is ook in overleg met andere werkgevers en werkgeversorganisaties over de overname van personeel, onder meer in de facilitaire dienstverlening. Daarnaast wil Actiz met een sectorplan aanspraak maken op de zogenoemde Asscher-gelden voor knelpunten op de arbeidsmarkt.

Over een nieuwe cao wordt nu onderhandeld. Daarin moeten afspraken komen over een gezamenlijke agenda met alle vakbonden over de problematiek in de Wmo, zoals de tarieven die gemeenten hanteren voor thuiszorg. De werkgevers willen zo prijsdumping voorkomen, afspraken maken over de overname van personeel bij aanbestedingen, over de positie van alfahulpen en vernieuwing en aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Op basis van deze afspraken wil Actiz samen met de vakbonden in overleg gaan met het ministerie van VWS en de gemeenten.

© Nationale Zorggids