Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - Medewerkers van honderd verpleeg- en zorginstellingen voeren dinsdag actie voor een verbeterde cao en betere omstandigheden voor patiënten. Dat zegt Abvakabo FNV. De zorgmedewerkers willen betere arbeidsvoorwaarden en een hoger salaris. Ze vinden dat ze te kampen hebben met te hoge werkdruk en contracten die weinig zekerheid bieden.

Volgens werkgeversvereniging Actiz overdrijft de vakbond de opkomst echter schromelijk en is Abvakabo 'misleidend' bezig. Actiz stelt dat op maar zes plekken in Nederland acties plaatsvinden. Het zou daarbij gaan om een 'handjevol' stakers, aldus de werkgeversvereniging, die 'niet begrijpt' waarom de bond actievoert.

Actiz kwam eind vorig jaar al met een aantal zorgbonden tot een cao-akkoord. Daarin werd een loonsverhoging van 0,77 procent afgesproken. Abvakabo was toen al uit de onderhandelingen gestapt, omdat de grootste zorgvakbond zich niet in de afspraken kon vinden. Ook nadat andere bonden akkoord waren gegaan wilde FNV die cao niet accepteren.

Abvakabo stelt dat de loonsverhoging lager is dan de inflatie, waardoor zorgmedewerkers erop achteruitgaan. In januari protesteerden de zorgmedewerkers ook al, op vijftig locaties. FNV wil het protest nu dus verder uitbreiden. SP-leider Emile Roemer en FNV-voorzitter Ton Heerts wonen acties bij in Den Haag.