Normal_justitie

(Novum) - In een brief aan huisarts Nico Tromp, die in oktober zelfmoord pleegde, liet justitie vorige week weten dat hij niet verder wordt vervolgd. Als reden wordt genoemd dat de 'officier van justitie geen vervolgingsrecht (meer) heeft', schrijft De Telegraaf donderdag.

De brief die vorige week dinsdag naar de huisarts werd gestuurd is geopend door zijn weduwe. "Bij een sepot verstuurt het systeem automatisch een sepotbrief aan de verdachte. Deze brief had moeten worden tegengehouden", zegt een woordvoerder van justitie in de krant. Inmiddels heeft de officier van justitie een brief met excuses en uitleg naar de weduwe gestuurd.

De blunder van justitie is niet de enige pijnlijke fout die richting de weduwe is gemaakt. Vorige week stuurde het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ook al een mail aan de overleden huisarts. Daarin werd gevraagd of hij weer coassistenten kon begeleiden.

Een coassistent van het AMC was aanwezig toen Tromp in augustus een terminaal zieke patiënt uit Schagen honderd keer de normale dosis morfine toediende. Dat zou hij hebben gedaan zonder uitleg te geven aan de patiënt, diens echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De patiënt overleed korte tijd later.

De coassistent trok aan de bel bij het AMC. Die meldde de zaak bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die justitie inschakelde. Tromp werd op non-actief gesteld, waarna hij zelfmoord pleegde. Later verklaarde het AMC dat het in de collegiale zorgvuldigheid ten opzichte van Tromp tekort is geschoten.