Normal_8397105261_d56b6e1d72_o

De gemeente Zoetermeer heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven waarin zij vragen of er een uitzondering op de wet Bescherming Persoonsgegevens gemaakt kan worden voor burgerhulpverleners. Hulpverleners die mensen gereanimeerd hebben, kunnen door de wet momenteel niet nagaan of de persoon het overleeft of niet. Dit meldt Omroep West. 

'Deze wet slaat de plank mis,' zo staat in de brief. Volgens de gemeente hebben burgerhulpverleners het recht om te weten of de patiënt het incident overleefd heeft of niet. Daarnaast is het belangrijk voor het verwerkingsproces van de hulpverlener, zo vindt de gemeente, om te weten hoe het de persoon vergaat voor wiens levens zij gevochten hebben. 
 
De brief verwijst naar een incident waarbij burgers een hartmassage uitvoerden bij een vrouw totdat het ambulancepersoneel ter plaatse was. Toen de burgerhulpverleners later naar het ziekenhuis belden om te horen hoe het de vrouw verging kregen zij hierover geen informatie vanwege de wettelijke privacyregels. 
 
© Nationale Zorggids