Normal_normal_verpleegkundigen_plezier_zorg_personeel

Het aantal kandidaten voor de versnelde mbo-opleiding voor ervaren zorgkrachten aan het ROC Rivor in de regio Rivierenland is sterk teruggelopen sinds het wegvallen van subsidies en fiscale voordelen. Doordat de kosten voor de opleiding bijna twee keer zo hoog zijn geworden, is het aantal kandidaten gehalveerd. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De opleiding is bedoeld als een snelle mbo-route voor ervaren zorgkrachten. Studenten met veel praktijkervaring kunnen bepaalde examens afleggen zonder daarvoor jarenlang naar school te hoeven gaan. In plaats van fulltime onderwijs krijgen de studenten twee maal per week theorie- en praktijklessen aangeboden.

Sinds 1 januari zijn subsidies en fiscale voordelen weggevallen, waardoor kandidaten honderden euro's meer op tafel moeten leggen. In sommige gevallen kunnen de kosten tot bijna 2000 euro oplopen. Dit heeft gevolgen voor het aantal aanmeldingen. Waar vorig jaar nog 2000 kandidaten de opleidingen volgden, zijn dat er dit jaar nog maar 800. Het ROC Rivor houdt rekening met meer dan een halvering van het aantal kandidaten, ook in de rest van het jaar.

© Nationale Zorggids