Normal_geld

(Novum) - Doordat de arbeidsmarkt vergrijst en steeds flexibeler wordt, nemen de verschillen tussen collectieve en individuele pensioencontracten af. Toch zijn collectieve pensioenen nog altijd schokbestendiger. Onderzoekers van Netspar en het Centraal Planbureau (CPB) schrijven dat in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Collectieve pensioenen staan erom bekend grote veranderingen zoals inflatie of verhoogde levensverwachting beter op te kunnen vangen, schrijven de onderzoekers. Maar het voordeel van risicodeling wordt minder, nu de arbeidsmarkt verandert.

Het CPB vindt daarom dat er goed gepraat moet worden over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Daarbij zouden de collectieve regelingen versterkt moeten worden, of er moet worden overgegaan tot 'een meer individueel gericht stelsel met eigen potjes, met een verplichting om te sparen voor het pensioen, met gerichte verdeling van risico's over het leven en flexibiliteit voor afstemming op de individuele voorkeuren en omstandigheden'.

"De transitie van de huidige naar een nieuwe situatie is van bijzonder belang", aldus het bureau in het rapport. In dat nieuwe stelsel moeten volgens het CPB risico's beter worden verdeeld. In de discussie in aanloop naar die transitie moet worden gesproken over transparantie, en over de vraag of de waarde van de verwachte pensioenen wel strookt met de betaalde premie.