Normal_bloed

De bloedbank Sanquin zal vooralsnog niet toestaan dat homoseksuelen bloed kunnen doneren. Dat liet een woordvoerder weten na het recente advies van de Amerikaanse toezichthouder FDA om homoseksuele en biseksuele mannen in de Verenigde Staten weer bloed te laten geven. Dat meldt Trouw.

Omdat het alleen nog maar gaat om een advies van FDA, zal Sanquin het huidige beleid niet wijzigen. 'Mannen die aangeven dat ze seks hebben gehad met andere mannen blijven uitgesloten van bloeddonatie', aldus de woordvoerder van Sanquin. Overigens selecteert de bloedbank niet op  geaardheid van mensen, maar wordt er wel gekeken naar seksueel gedrag. De kans dat hiv wordt overgedragen is bij mannen die seks hebben met andere mannen is 'honderd keer groter' dan bij mannen die het met vrouwen doen, aldus de woordvoerder. 'We willen veilig bloed kunnen leveren.'

De Tweede Kamer nam twee jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan. Sanquin heeft destijds geen aanleiding gezien om het beleid te wijzigen, maar laat nu wel onderzoek doen naar de mogelijkheid om het keuringsbeleid voor bloeddonors te verruimen.

© Nationale Zorggids