Logo_download
De noodmaatregelen die sinds vorige week van kracht zijn, zorgen ervoor dat de uitbetaling van declaraties bij de persoonsgebonden budgetten (pgb) op gang komen. Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn donderdag aan de Tweede Kamer. 27.000 van de uiteindelijk 130.000 verwachte declaraties zijn op tijd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitbetaald. Dit meldt de Telegraaf. 
 
Sinds het begin van het jaar moet de Sociale Verzekeringsbank contracten met zorgverleners goedkeuren voordat een pgb-houder de kosten kan declareren. De SVB kon de administratieve last echter niet aan en daardoor ontstonden grote betalingsproblemen. De noodmaatregelen die staatssecretaris Van Rijn vorige week heeft ingevoerd, leiden ertoe dat de achterstanden worden ingelopen. Volgens Van Rijn worden er momenteel per dag tussen de 5000 en 8500 declaraties bij de SVB ingediend. De SVB verwacht declaraties binnen vijf tot tien werkdagen te kunnen betalen. Per dag komen er ongeveer 7500 telefoontjes binnen. 
 
Van Rijn schrijft in de brief aan de Tweede Kamer dat er verwacht wordt, op basis van de op dit moment geregistreerde zorgovereenkomsten, dat er uiteindelijk 130.000 declaraties moeten worden verwerkt. 27.000 van deze declaraties zijn inmiddels afgehandeld. Ook hebben 68.000 zorgverleners met een maandloon hun geld gekregen. Belangenorganisatie voor mensen met een pgb, Per Saldo, is blij met de vorderingen, maar blijft zich zorgen maken. De organisatie ziet nog steeds knelpunten. Ook heeft zij aangegeven dat ze wil dat er voorschotbetalingen gedaan gaan worden als de uitbetalingsproblemen niet voor 16 februari zijn opgelost. 
 
© Nationale Zorggids