Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

De problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn volgens belangenvereniging Per Saldo niet voor 15 mei opgelost. Staatssecretaris Van Rijn beloofde alle betalingen aan het einde van deze week goed zouden verlopen, maar Per Saldo denkt dat hij deze deadline niet haalt. Dat meldt de NOS.

Hoewel Per Saldo voorspelt dat alles op korte termijn nog niet goed verloopt, ziet de vereniging ook dat het steeds beter gaat. Per Saldo vindt het positief dat nieuwe declaraties altijd binnen tien dagen worden afgehandeld. Desondanks liggen er nog 40.000 declaraties te wachten en daar zitten ook nabetalingen bij die teruggaan tot februari.

Per Saldo ziet met een speciaal team toe op de acute problemen, maar nog niet iedere budgethouder weet van het bestaan van het team af. "We zijn van een paar honderd meldingen naar tientallen per dag gegaan. De optie om via ons snel uitbetaald te krijgen, is nog te onbekend. Daar gaan we aan werken”, aldus Per Saldo.

Mensen met problemen kunnen ook terecht bij de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen. "Wij verlenen EHBO, maar daarmee lossen we de structurele problemen niet op", zegt Van Zutphen. "Ik vind het zorgelijk dat mensen die na interventie wel uitbetaald kregen, de maand erop weer bellen dat het fout gaat."

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg regelen en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. De oppositie in de Kamer is erg kritisch over de gang van zaken. Veel partijen vragen zich onder meer af waarom de invoering van het nieuwe systeem niet uitgesteld is. Inmiddels is duidelijk geworden dan eind vorig jaar meerdere keren gewaarschuwd werd dat er problemen zouden komen. Van Rijn zegt echter dat hij geen moment heeft overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan.

Tientallen zorgverleners en budgethouders gingen gisteren de straat op om hun ongenoegen te uiten over de problemen. Sommige van hen kunnen hun rekeningen niet meer betalen, waardoor ze boetes moeten betalen.

Op 20 mei debatteert de Tweede Kamer nogmaals over de stand van zaken rondom de uitbetalingen van de pgb's. 

© Nationale Zorggids