Normal_diederik_stapel

De wetenschappelijke artikelen van frauderende onderzoekers als Diederik Stapel en Dirk Smeesters zijn gewoon nog te raadplegen. Ook staat er bij zeker drie frauduleus aangemerkte artikelen van Stapel geen waarschuwing. Andere onderzoekers, die niet op de hoogte zijn van de fraude, blijven nog steeds citeren uit de publicaties. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. 

Stapel en Smeesters kwamen in 2011 en 2012 in opspraak vanwege het verzinnen van resultaten in onderzoeken. De artikelen zouden formeel worden teruggetrokken uit de literatuur en er zou een digitale waarschuwing bij komen te staan. Het gaat om 55 studies van sociaal-psycholoog Stapel en zeven van psycholoog Smeester.

De artikelen van Stapel zijn nog zeker zestig keer aangehaald, die van Smeesters dertien keer. In veel gevallen gaat het in die artikelen over wetenschapsfraude, dus is het logisch dat ze verwijzen naar de twee wetenschappers. In zeker twintig gevallen is dit niet het geval en dus verwijzen deze nietsvermoedende onderzoekers naar doodverklaarde onderzoeken.

De wetenschappers die Stapel of Smeesters citeren, hebben geen benul. “Ik schaam me zo”, zegt een buitenlandse planologe, die onlangs Stapel aanhaalde. “Soms gebruik ik Google Scholar om aan een artikel te komen, dan kan ik het direct downloaden. En op mijn versie staat niets over de retractie.” 

© Nationale Zorggids