Normal_tsn_thuiszorg

In navolging van de TSN-collega’s die vanmorgen het gemeentehuis in Bronckhorst hebben bezet, hebben TSN-medewerkers en collega-thuiszorgmedewerkers in de gemeente Hollands Kroon nu ook hun gemeentehuis bezet. Zij dreigen door het faillissement van TSN hun werk en hun arbeidsvoorwaarden te verliezen, en de cliënten hun vertrouwde thuiszorgmedewerker. Dat meldt FNV. 

Ook de gemeente Hollands Kroon heeft een aanbod gekregen van Stichting Familiehulp (Buurtzorg) om het werk van TSN over te nemen, maar wil in zee gaan met een schoonmaakbedrijf. De TSN-medewerkers blijven in het gemeentehuis totdat de gemeente garandeert dat ze ervoor zullen zorgen dat de arbeidsvoorwaarden behouden blijven en de cliënten hun vertrouwde medewerker houden.

In plaats van dat gemeente Hollands Kroon de goede oplossing van Stichting Familiehulp accepteert, gaan zij de volledige lichte huishoudelijke zorg afschaffen. Zorgmedewerker Wendy: “Het is toch te zot voor woorden. De zorg is nog gewoon nodig, het werk voor ons blijft. Maar de gemeente wil er niet voor kiezen om dat te behouden. Ik maak me niet alleen zorgen om mijzelf, maar vooral om mijn cliënten. Hoe moeten die nu verder?”

Gemeenten hebben meer taken hebben gekregen om de thuiszorg te organiseren. Veel gemeenten hanteren daarbij te lage tarieven waardoor zorginstellingen de zorg steeds goedkoper leveren. Voor TSN heeft dit uiteindelijk geleid tot faillissement. De druk die ontstaat door de lage tarieven gaat ten koste van arbeidsvoorwaarden en betekent vaak dat er ook gekort wordt op de zorg voor cliënten. Ook de gemeente Hollands Kroon heeft besloten om de licht huishoudelijke verzorging af te schaffen.

©Nationale Zorggids