Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

De omstreden kno-arts van Universitair Medisch Centrum(UMC) Utrecht blijft voorlopig uit de operatiekamers van het ziekenhuis. De arts raakte in opspraak door twee dodelijke incidenten, waarbij de man tijdens de operaties een slagader had geraakt. Eerder was besloten dat de kno-arts zijn werk weer ging hervatten, maar dit stuitte op kritiek vanuit de samenleving en de politiek. Dit meldt NOS. 

Op 31 maart maakte het ziekenhuis bekend dat de bewuste kno-arts weer aan het werk zou gaan. Uit eigen onderzoek van het ziekenhuis bleek niet dat de arts fouten had gemaakt, en daarom kon hij zijn werk hervatten. Hij zou onder toezicht mogen opereren, maar die beslissing is nu teruggedraaid. De arts zal alleen poliklinische behandelingen verrichten.

Tv-programma Zembla onthulde afgelopen november dat het ziekenhuis de twee dodelijke incidenten had verzwegen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tijdens twee operaties raakte de kno-arts per ongeluk een slagader, waardoor beide patiënten kwamen te overlijden. Ziekenhuizen zijn verplicht om ernstige incidenten te melden bij de IGZ, maar het UMC Utrecht heeft dat niet gedaan. De IGZ onderzoekt de zaak rondom de twee dodelijke voorvallen.

Verscheidene Kamerleden hebben vragen gesteld naar aanleiding van de Zembla-uitzending. “Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken”, aldus VVD-Kamerlid Leendert de Lange. Volgens het CDA wordt er gewerkt aan een wet om een arts te schorsen tijdens een tuchtzaak. Dit zou moeten voorkomen dat een arts weer aan het werk gaat terwijl het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog niet afgerond is.

© Nationale Zorggids