Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn die na de dood van een patiënt zelfmoord pleegde, had vermoedelijk geen rol in het overlijden van die patiënt. Dit zei anesthesioloog en pijnbestrijder Kees Besse van het Radboudumc afgelopen vrijdag voor de Raad van State. De huisarts injecteerde een hoge dosering morfine maar daar is de patiënt waarschijnlijk niet aan overleden. Dit meldt Arts in Spe.

In hoger beroep bij de Raad van State lichtten het Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) en de weduwe van huisarts Tromp hun standpunten toe. De weduwe werd ondersteund door de getuigenis van Kees Besse, vicevoorzitter van de multidisciplinaire richtlijncommissie Pijn bij kanker en lid van de KNMG-richtlijncommissie Palliatieve sedatie. Besse bevestigde dat de patiënt niet aan de hoge dosering morfine overleden kan zijn door de slechte bloedcirculatie in het been waarin werd geïnjecteerd. Dit zou volgens de deskundige ervoor hebben gezorgd dat de morfine de hersenen bijna niet bereikt zou hebben.

De huisarts bezocht in augustus 2013 een terminaal zieke man die moeite had met ademen. Tromp gaf de patiënt morfine, maar in een hogere dosering dan gebruikelijk is. Een co-assistent die ook aanwezig was, vond de handelswijze van de huisarts twijfelachtig en trok aan de bel. Tromp werd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg op non-actief gesteld en het OM startte met een strafrechtelijk onderzoek. De huisarts pleegde enkele dagen later zelfmoord. De familie van de overleden patiënt was echter erg tevreden over het handelen van de huisarts en zijn dankbaar voor zijn poging het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken.

Binnen zes weken doet de Raad van State uitspraak.

© Nationale Zorggids