Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ontstaan steeds vaker onveilige situaties. Dit blijkt uit een enquête van CNV Zorg & Welzijn onder medewerkers in de ggz. Zo'n 60 procent vindt dat het aantal onveilige situaties het afgelopen jaar flink is gestegen. Dit zou mogelijk komen door een personeelstekort en lange wachttijden, waardoor patiënten te lang moeten wachten op zorg en vervolgens met zwaardere problematiek bij de ggz binnen komen. Dit meldt Skipr. 

De ondervraagden geven voor de toename van onveilige situaties verschillende redenen op. Het personeels- en beddentekort speelt daarin zeker een rol. Ook moeten ggz-medewerkers steeds meer administratieve taken uitvoeren, terwijl zij veel liever goede en zorgvuldige zorg willen verlenen. Volgens Tjaard de Vries, bestuurslid van CNV Zorg & Welzijn, 'piept en kraakt' het in de geestelijke gezondheidszorg. “Ze zijn enorm reorganisatie-moe. Medewerkers voelen zich binnen de organisaties niet gehoord.” Ook noemt hij de maatregelen een ontzieling van de zorg.

Naast problemen met het personeelsbestand lijken ook de groeiende wachtlijsten voor hinder te zorgen. De klachten van patiënten kunnen verergeren in de tijd dat zij moeten wachten op behandeling, waardoor hun zorgzwaarte hoger is als zij eenmaal behandeld kunnen worden. Ook is het aantal dwangopnames de afgelopen tijd verdubbeld. “Uiteindelijk wordt teveel op geld gestuurd en dat betekent dat mensen weer snel op straat komen te staan en er onderbehandeld wordt”, zegt Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids