Normal_griep-ziek-verzuim

In de gehandicaptensector is het ziekteverzuim het afgelopen jaar gestegen naar 5,66 procent. De sector heeft sinds 2010 niet meer zo’n hoog niveau van verzuim gehad, blijkt uit cijfers van het Vernet Verzuimnetwerk. Al jaren is er een stijgende lijn in het verzuim te zien, vooral door medewerkers die langdurig uit de running zijn. Dit meldt Zorgvisie. 

In de gehandicaptenzorg werken veel medewerkers die ouder dan 46 jaar zijn. Onder deze groep is het ziekteverzuim aanzienlijk. Zij hebben zich sinds 2009 niet meer zo vaak langdurig ziekgemeld als het afgelopen jaren. “Het is een gegeven dat het aantal chronische klachten meestijgt met de leeftijd”, laat de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) weten. “Voor deze groep werkt preventie vooral.” Dit kunnen de medewerkers bijvoorbeeld doen door hun slaappatroon goed te bewaken.

Toch zijn het niet alleen de oudere werknemers die voor het hoge ziekteverzuim zorgen. Ook de jongere werknemers deden het afgelopen jaar meer ziekmeldingen. “Vaak is er sprake van een gezinssituatie met jonge kinderen, die voor een hogere belasting zorgt”, aldus VGN. In 2016 duurde het gemiddelde ziekteverzuim 23 dagen.

Door: Redactie Nationale Zorggids