Normal_politiek_debat_tweede_kamer

We moeten de personeelstekorten in de zorg aanpakken, vinden alle woordvoerders binnen de Tweede Kamer. Maar de meningen verschillen over hoe (snel) dat moet gebeuren. Dat meldt de Tweede Kamer

Met name de verpleeghuiszorg, maar onder andere ook de wijkzorg en de gehandicaptenzorg kampen met oplopende personeelstekorten. PVV-Kamerlid Fleur Agema wijt dit aan de ‘kaalslag’ onder het nu demissionaire kabinet. Hierdoor verloren 77.000 zorgmedewerkers hun baan, aldus Lilian Marijnissen van de SP. De bezuinigingen van de afgelopen jaren komen volgens Corinne Ellemeet (GroenLinks) als een boemerang terug.

Om de langdurige zorg op langere termijn betaalbaar te houden, moest volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid worden ingegrepen in de kosten. Maar nu het beter gaat met de economie, lijkt er volgens hem in de komende kabinetsperiode meer geld beschikbaar te komen.

Vrijwel alle partijen hebben in hun verkiezingsprogramma extra geld gereserveerd voor de verpleeghuiszorg. Laten we daarom snel minimaal 300 miljoen extra vrijmaken voor het aanpakken van de personeelstekorten, suggereert Marijnissen. Henk Nijboer (PvdA) stelt voor om extra geld te vinden in de Voorjaarsnota.

"Het onderwerp ligt op de formatietafel”, zegt CDA-Kamerlid Mona Keijzer, Pia Dijkstra van D66 en Ellemeet leggen zich niet vast op het bedrag dat nodig is voor het bestrijden van personeelstekorten. Zomaar geld over de schutting gooien is ook niet de oplossing, benadrukt  Sophie Hermans (VVD): het gaat om een goede mix van hoog- en laagopgeleid zorgpersoneel.

De personeelstekorten in de zorg dreigen de komende jaren snel verder op te lopen. Maar stages zijn moeilijk te vinden en opleidingen hanteren studentenstops. Verschillende woordvoerders willen dat Van Rijn dit oplost. 50PLUS stelt voor om meer te werven onder werkloze 45-plussers, de PvdA wil dat personeel in de zorg beter betaald wordt, SGP, PVV en D66 pleiten voor meer bij- en nascholing van bestaand personeel en VVD wil dat er een integrale arbeidsmarktanalyse komt.

Door alle berichtgeving over de problemen willen steeds minder mensen in de zorg werken, vrezen Van Brenk en Ellemeet. Zij sporen de staatssecretaris daarom aan om het imago te verbeteren. Maak het aantrekkelijker om in de zorg te werken door de administratieve rompslomp te verminderen en onnodige regels te schrappen, zeggen Van der Staaij en Keijzer. De Kamer stemt 4 april over de ingediende moties.