Normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

Een chirurg en anesthesist hebben een waarschuwing gekregen van het tuchtcollege voor de gezondheidszorg.   De medisch specialisten hadden een miscommunicatie over een heupoperatie. Waar de anesthesist de juiste heup verdoofde, begon de chirurg aan de verkeerde heup. Dat meldt Skipr.

Omdat het een wilsonbekwame dementerende patiënt betrof, vond er voorafgaand aan de operatie een overleg plaats, samen met de vrouw van de patiënt. Ook bij de pre-time out, had zij aanwezig moeten zijn. Daar word onder andere vastgesteld wie de patiënt is. Hier was  zij echter niet bij aanwezig. Het is uiteindelijk aan de anesthesist om ervoor te zorgen dat de deze pre-time out, inclusief de juiste mensen, plaatsvindt.

Volgens de chirurg vond er geen time-out procedure plaats, echter is er volgens de anesthesist een verificatie geweest, inclusief aanwezigheid van de vrouw van de patiënt, tezamen met de verpleegkundige en een anesthesiemedewerker.

Toen de chirurg aan de verkeerde heup begon, reageerde de patiënt op de pijn waardoor de operatie aan die heup per direct werd gestaakt. Uiteindelijk is de juiste heup alsnog geopereerd. Direct na de operatie vond er een gesprek plaats tussen de chirurg en de vrouw van de patiënt, waarin hij haar informeerde over de fout. Tevens is er een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Inmiddels heeft het ziekenhuis waar de fout is gemaakt verbetermaatregelen doorgevoerd. Beide medisch specialisten krijgen een waarschuwing van het tuchtcollege. 

Door: Redactie Nationale Zorggids