Logo_amc_logo

Klinisch psycholoog Iva Bicanic is dit jaar onderscheiden met de Jaap Chrisstoffels penning voor bijzondere verdiensten op het gebied van de zorg voor psychisch getraumatiseerde kinderen. Bicanic is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht, en landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld. Zij ontving de penning tijdens het symposium ‘Nieuwe Ontwikkelingen in de Kennis en Behandeling van Psychotrauma’ op 7 juni in het AMC in Amsterdam. Dat meldt het AMC. 

Banic heeft als onderzoeker en behandelaar bijzondere belangstelling voor acute slachtoffers van aanranding en verkrachting. Zij ontvangt de Jaap Chrisstoffels penning omdat zij met succes bevorderd heeft dat iedereen die kort geleden seksueel geweld heeft meegemaakt toegang heeft tot vroegtijdige (medische) hulp, geïntegreerd met sporenonderzoek. Op vijftien locaties verspreid over het land werken politie en (medische) hulpverleners nu nauw samen volgens landelijke kwaliteitscriteria in het belang van slachtoffers van recent seksueel geweld.

Iva Banic werkt vanaf 1997 met kinderen, jongeren en jongvolwassenen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Voor deze doelgroep ontwikkelde zij, samen met collega’s, de behandelmethodieken Horizon en STEPS. Ook het onderwerp van haar proefschrift (2014), Psychological and biological correlates of rape in female adolescents, betrof seksueel geweld. Banic is bestuurslid van de Vereniging EMDR Nederland, hoofdredacteur van het EMDR Magazine en actief in de Taskforce ‘Effectieve Traumabehandeling Kind en Gezin’.

De Jaap Chrisstoffels penning is een onderscheiding die in het leven is geroepen door de voormalige stichting Frijling Prins Fonds. De toekenning wordt verzorgd door de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het AMC en het Centrum Traumagerelateerde Stoornissen van de Bascule, in samenwerking met andere kinder- en jeugdtraumacentra in Nederland.

Door: Redactie Nationale Zorggids