Normal_dokter__arts__stethoscoop

Sinds een wetswijziging in 2012 komen zorgverleners die door het tuchtcollege worden berispt steeds vaker in het nieuws. Iets wat de betrokkenen op persoonlijk, zakelijk en professioneel vlak raakt, zo blijkt uit onderzoek van NIVEL onder bijna driehonderd zorgverleners die ooit een berisping hebben gehad. Dat meldt NIVEL.

“Het woord ‘tucht’, uit het begrip tuchtrecht, roept associaties op met het begrip straffen. Zorgverleners geven aan dat ze zich aangevallen, machteloos, boos en gecriminaliseerd voelen”, vertelt onderzoeker Roland Friele,. Sinds de wet omtrent het BIG-register is gewijzigd in 2012, worden de straffen van zorgverleners openbaar gemaakt. Niet alleen vervelend voor de zorgverlener zelf, maar ook voor naasten, zo blijkt uit het onderzoek van NIVEL. 

Zorgverleners die een berisping of geldboete hebben gehad denken daarom weleens aan helemaal stoppen met werken in hun vakgebied. Hier speelt de openbaarmaking van de straf een grote rol in. Waar ongeveer de helft van de berispte zorgverleners hier weleens over nadenkt, stopt uit eindelijk 12 procent met werken. Zo’n openbaarmaking kent namelijk ook zakelijke gevolgen, zoals het verlies van patiënten, minder aanwas van nieuwe patiënten of carrièremogelijkheden die plots gelimiteerd zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids