Normal_inspectie_jeugdzorg

Op 30 juni heeft Gemma Tielen haar laatste werkdag als hoofdinspecteur bij Inspectie Jeugdzorg (IJZ). Ze heeft dan 7 jaar als hoofdinspecteur gewerkt. Ze sluit haar carrière af na veertig jaar te hebben gewerkt in de zorgsector. Dat meldt Inspectie Jeugdzorg. 

Tielen heeft op verschillende plekken en in verschillende functies bijgedragen aan belangrijke ontwikkelingen in de zorg, zoals beleidsontwikkeling en het toezicht op jeugdhulp. Als hoofdinspecteur IJZ was zij nauw betrokken bij de professionalisering van de jeugdsector, het leren van calamiteiten in de jeugdhulp en de specialistische jeugdhulp in de vorm van de jeugdzorg plus.

Het was altijd haar plan om na veertig jaar te stoppen met werken. En dat viel mooi samen met de fusie van de Inspectie Jeugdzorg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg op 1 oktober aanstaande. “Ik wil ook ruimte maken voor een nieuwe leider die het domein Jeugd gaat besturen bij de dan gefuseerde organisatie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd,” vertelt Tielen.

Terugkijkend ziet ze dat er afgelopen jaren heel veel is geprofessionaliseerd. “De jeugdsector moest, vergeleken met de zorgsector, volwassen worden. We hebben nu een heel systeem ingericht, toetsingskaders gemaakt, om goed en eenduidig toezicht te kunnen houden. We hebben ons aangepast aan de ontwikkelingen in de sector, zoals de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015. We hebben gezorgd dat ons toezicht adequaat, efficiënt en effectief is. Waar we komen, stellen we de dingen die niet goed gaan aan de kaak en daarna kijken we of het verbeterd is. Het is een sluitend geheel geworden. Dat doen we heel goed. We zijn zeker volwassen geworden.’’

Door: Redactie Nationale Zorggids