Normal_dokter__arts__stethoscoop

De Scen-arts bestaat dit jaar twintig jaar. Scen-artsen, die fungeren als een verplichte second opinion bij euthanasie, kregen de afgelopen tijd veel kritiek over zich heen. Bovendien ontstaat er nu ook nog eens een tekort aan deze artsen. Dat meldt Trouw.

Euthanasie-artsen zijn bij een twijfelachtige euthanasie de eerste aangewezen schuldige. Vaak is onzorgvuldigheid de oorzaak. Maar ook de Scen-artsen (arts voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) krijgen soms een stortbak aan kritiek over zich heen omdat zij de arts die de euthanasie uitvoerde hadden kunnen tegenhouden, denkt men.

Maar artsenorganisatie KNMG zegt dat ook de Scen-arts slechts een mens is. “Je komt vaak op het laatste moment en moet deels afgaan op de informatie van de behandelend arts. Ook bij zaken op het scherp van de snede”, zegt Rob Jonquière van KNMG.

Momenteel zijn er zo’n zevenhonderd Scen-artsen in Nederland en ieder van hen behandelt gemiddeld eens per maand een euthanasieverzoek. Er lijkt een grote misvatting te zijn ontstaan over het werk dat een Scen-arts doet, zegt Jonquière. Zij moeten de euthanasie niet goedkeuren, maar bekijken enkel naar de zorgvuldigheid ervan. Bovendien is het advies van een Scen-arts niet bindend. Uiteindelijk is het aan de behandelend arts wat er gebeurt.

Tot nu toe stonden enkel de uitvoerende artsen voor de toetsingscommissie, maar dat kan in de toekomst nog veranderen. Daarom gaan de Scen-artsen euthanasieverklaringen in de toekomst wellicht nog strenger bekijken. Daar gaat het namelijk vooral om als een euthanasie-arts voor de rechter staat.

Medisch ethicus Theo Boer benadrukt dat het werk van een Scen-arts niet makkelijk is. Een zaak komt vaak pas bij hem terecht als de patiënt, familie én behandelend arts ja hebben gezegd tegen het verzoek. Bovendien krijgt de arts weinig tijd om zijn second opinion op te stellen, vaak maar een uur. Het komt er op neer dat vaak al een beslissing is genomen, terwijl een Scen-arts zijn werk beter kan doen als de situatie nog alle kanten op kan.

Door: Redactie Nationale Zorggids