Logo_logo_bij1

Nu blijkt dat Bij1-partijlid Cailin Kuit misschien helemaal geen psychiater is geweest, wil artsenfederatie KNMG er het fijne van weten. Kuit zegt zelf psychiater te zijn geweest, maar daar is geen bewijs van. Ze heeft namelijk nooit in het BIG-register gestaan en het is nog maar de vraag of ze de studie geneeskunde heeft gevolgd. Op haar eigen LinkedIn-profiel staat daar namelijk niets over, zo ontdekte GeenstStijl. Dat melden RTL Nieuws en Telegraaf. 

Medische titels gebruiken terwijl je geen medisch specialist bent is niet toegestaan. Wie dit doet, riskeert zelfs een boete van 6.400 euro wegens titelmisbruik. Ook kan ertegen aangifte worden gedaan. En dat is wat artsenfederatie KNMG overweegt omdat het tegen titelmisbruik moet optreden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet voorlopig nog geen onderzoek naar de aantijgingen, omdat het van mening is dat er nu nog te weinig aanwijzingen zijn voor het gebruik van de titel psychiater door Kuit. Over titelmisbruik zegt IGJ wel het volgende: “Alleen als iemand als zodanig staat ingeschreven in het BIG-register, mag hij of zij zich psychiater noemen. Een beschermde titel geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Hiermee wordt de kwaliteit van zorg bewaakt.”

Bij1-partijleider Silvana Simons zegt dat de media liegt en dat Kuit wel psychiater is geweest. Volgens de Telegraaf heeft de partij gezegd dat Kuit niet meer in het BIG-register staat omdat haar diploma’s niet meer geldig zijn vanwege haar langdurige ziekte. Kuit zit in vanwege beperkingen in een rolstoel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids