Normal_geld_briefgeld_munten

Eigenaar van Stichting Buurtzorg Jos de Blok is door de Belastingsdienst op het matje geroepen voor de manier waarop hij via zijn stichting geld doorsluisde naar zijn privébedrijven. Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat er ruim een miljoen euro in rekening is gebracht bij Stichting Buurtzorg, door een ander bedrijf dat van dezelfde eigenaar is. Er wordt gesproken van belangenverstrengeling, omdat de stichting werkt met publiek zorggeld, dat nu niet voor zorg gebruikt wordt. Dit meldt RTL Nieuws.

Hoewel De Blok is uitgeroepen tot beste zorgbestuurder omdat hij niet wilde dat zorggeld aan management werd uitgegeven, lijkt hij nu zijn belofte te breken. De Bok, directeur van de stichting, is als enige verantwoordelijk voor het bestuur van Buurtzorg en kon daarom een constructie doorvoeren waarbij hij zijn eigen bedrijven betaalde met publiek zorggeld dat hij voor Buurtzorg kreeg. Zo bracht zijn eigen Buurtzorg Concepts b.v. een bedrag van 525.000 euro in rekening in 2015, omdat Stichting Buurtzorg gebruikt maakt van het concept ‘Buurtzorg’. Dit bedrag is betaald met geld dat eigenlijk voor de zorg bedoeld is.

De directeur van Buurtzorg heeft meerdere b.v.’s en holdings die via deze constructie geld krijgen via Buurtzorg. Echter vindt de Belastingdienst dat deze constructie niet door de beugel kon. Zorginstellingen zonder winstoogmerk, zoals Stichting Buurtzorg, hoeven namelijk geen vennootschapsbelasting te betalen. Sinds Buurtzorg inmiddels opereert als een commercieel bedrijf, moet daar toch belasting voor betaald worden. Dus volgde een naheffing van zo’n 6,5 miljoen euro.

Volgens RTL Z zijn de betalingen die Stichting Buurtzorg deed aan Buurtzorg Concepts b.v. teruggedraaid. Jos de Blok zegt dat het geld wel degelijk aan zorg besteed is. “Het is bedoeld om het gedachtegoed van Buurtzorg te verspreiden over de hele wereld.” Het was volgens hem niet bedoeld als een manier om er rijk van te worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids