Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de commissievergadering zorg toezeggingen gedaan aan de FNV over de criteria waarop de aanbieders van huishoudelijke zorg geselecteerd gaan worden bij het afsluiten van nieuwe contracten. Dit meldt FNV.

Maureen van der Pligt, FNV bestuurder: “Wethouder Schroor heeft toegezegd dat hij bijna al onze voorwaarden overneemt. Zoals bijvoorbeeld om contracten te ontbinden als de aanbieders de cao voor ouderen- en thuiszorg niet naleven. Maar ook belangrijke zaken als de garantie dat de nieuwe werkgever het personeel overneemt van de oude aanbieder, zoals gebruikelijk bij een overgang van onderneming. Zodoende behoudt het personeel alle arbeidsvoorwaarden.”
 
Ook de naleving van de cao, de Arbowet en scholingsafspraken neemt wethouder Schroor alsnog over, zo zei hij na de behandeling in de commissie. Daarnaast deed hij een voorlopige toezegging dat de gemeente Groningen een fatsoenlijke prijs voor de huishoudelijke hulp gaat betalen, waardoor de medewerkers het cao-loon gaan verdienen. Volgens een voorstel dat nu bij het college ligt moet dit, met terugwerkende kracht, vanaf 1 april 2018 ingaan.
 
Werkgeversvereniging BTN maakte onlangs bekend dat nog ruim 100 gemeenten geen fatsoenlijke prijs voor (thuis)zorg betalen. Groningen was een van de gemeentes die een te laag uurloon rekende voor de huishoudelijke zorg. De FNV is dan ook verheugd dat Groningen zich zal gaan houden aan de reële prijs en betaling van het cao-loon, die een einde maakt aan de race naar beneden wat betreft de lonen in de huishoudelijke zorg.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids