Normal_martini_ziekenhuis_logo

Aangesloten huisartsen van de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) zullen per 1 mei specialisten van het Martini Ziekenhuis in Groningen digitaal consulteren. Hierdoor is het niet altijd nodig om een patiënt door te verwijzen naar zo’n specialist, wat tijd en geld scheelt. Het gaat voorlopig om 11 specialismen die digitaal te raadplegen zijn, dat wordt mogelijk uitgebreid in de toekomst. De digitale consultatie is een samenwerking van GHC, het Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het plan werd vorig jaar al aangekondigd en start officieel per 1 mei van dit jaar. Wanneer een patiënt zich bij de huisarts meldt met een specifieke vraag, kan deze huisarts er voor kiezen om deze vraag digitaal door te spelen aan een specialist van het Martini Ziekenhuis. Het voordeel hiervan is dat de patiënt het eigen risico niet hoeft te gebruiken, omdat het consult onder huisartsenzorg valt. Voor de huisarts en specialist zorgt het ervoor dat de vraag snel en deskundig wordt beantwoord en dat duurdere zorg middels doorverwijzing niet altijd nodig is.

Uitbreiding van specialismen

De regel is dat de betrokken specialist binnen twee werkdagen antwoord geeft op de vraag. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over een vraag over medicatie. De consult vindt plaats via het beveiligde VIPlive van softwareleverancier Calculus. In eerste instantie zijn er 11 specialismendie meewerken aan het digitale consult via de huisarts. Het gaat daarbij onder andere over cardiologie, urologie, gynaecologie en kindergeneeskunde. De mogelijkheid bestaat dat er uiteindelijk meer specialismen bij betrokken worden. Mogelijk worden dan ook andere ziekenhuizen ingezet bij de digitale consultaties.

Door: Nationale Zorggids