Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Net als vorig jaar, hebben verpleegkundigen en verzorgenden tijdens de zomervakantie moeite met het opvullen van de roosters. De stress hierdoor is dit jaar zelfs nog hoger dan in 2018. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten onderling de gaten in de roosters door vakanties oplossen, maar als dat niet kan moet iemand soms terugkomen van vakantie, zegt beroepsvereniging V&VN die duizend zorgmedewerkers hierover ondervroeg. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De druk die medewerkers voelen, heeft ook zijn weerslag op cliënten. Sommige wijkverpleegkundigen maken kortere rondes, zodat het makkelijker is om roosters op te vullen. Dit betekent soms wel dat cliënten een dag zonder steunkousen zitten en niet kunnen douchen.

Uitzendkrachten komen soms niet opdagen 

Vitras, thuiszorgorganisatie in de gemeente Utrecht, heeft zorgstudenten ingeschakeld om cliënten te ondersteunen bij het wassen en aankleden. “De vele uitzendkrachten verlichten ons werk, maar ze kunnen de complexere zorg niet overnemen. Ook komen ze helaas niet altijd opdagen”, zegt wijkverpleegkundige Coralien Merkens. In de meeste gevallen worden aanwezige zorgmedewerkers gevraagd extra uren te draaien of vakantiedagen in te leveren. Mocht er echt geen andere oplossing zijn, dan doen gespecialiseerde verpleegkundigen en leidinggevenden ook rondes. 

Door: Nationale Zorggids