Normal_ehealth__stethoscoop__computer__laptop

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt ministers van Rijn van Medische Zorg en De Jonge van Volksgezondheid dat artsen op een huisartsenpost het medisch dossier van positief geteste coronapatiënten niet mogen inzien zonder toestemming van de patiënt. De ministers werken aan een regeling waarin dat wel zou mogen tijdens de coronacrisis. Dit meldt Nu.nl op basis van berichtgeving van dagblad NRC.

De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, zegt hierover: "Vanwege de coronacrisis vindt de Autoriteit Persoonsgegevens het gerechtvaardigd dat ook de medische gegevens van coronapatiënten tijdelijk zijn in te zien, maar alleen als patiënten daar ter plekke toestemming voor geven. Tenzij de patiënt daartoe niet meer in staat is."

Privacyregels voor inzage medisch dossier aanpassen om proces bij huisarts te versnellen

Het doel van de wijziging van de privacyregels is het proces bij de huisartsenposten te versnellen. Artsen zien veel patiënten van wie zij het medisch dossier niet kunnen inzien. Daardoor kunnen zij niet goed beslissen of zij de patiënt naar het ziekenhuis moeten doorverwijzen of dat deze thuis kan uitzieken. Het kabinet vindt dat hiervoor een oplossing moet komen.

Als het aan Wolfsen ligt, blijft de toestemming van de patiënt voor inzage in het dossier nodig: "Medische gegevens betreffen gevoelige, zeer persoonlijke informatie, waarop het medisch beroepsgeheim van de arts rust. De bescherming daarvan is een fundamenteel privacybeginsel, dat ook nu overeind moet blijven."

Door: Nationale Zorggids