Normal_baby

In het eerste halfjaar van 2021 zijn 5,5 procent meer baby’s geboren dan in de eerste helft van 2020. En die trend zet door. Professionals in de geboortezorg waarschuwen voor aanhoudende drukte en volle bedden. Dit meldt NOS. 

Het Máxima Medisch Centrum moest een aantal jaar geleden zo’n vijf vrouwen per maand verwijzen naar een ander ziekenhuis. Momenteel gaat het om zo’n vijf bevallende vrouwen per dag. Risicovolle bevallingen gaan altijd door, maar anderen moeten naar een ander ziekenhuis vanwege de drukte in Veldhoven. Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen moest de afdeling gynaecologie onlangs sluiten omdat er niet voldoende personeel beschikbaar was voor het aantal geboortes.

Verpleegkundigentekort op de NICU

Op de Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) is ook sprake van grote personeelstekorten. Het Máxima MC heeft achttien bedden beschikbaar voor baby’s die te vroeg, ziek of te klein geboren worden, maar kan soms maar tien bedden open houden. De verpleegkundigen hebben het zwaar, want tijdens de piek van de pandemie moesten zij ook bijspringen op de ic voor volwassenen. “Door de geboortegolf moeten zij nu wéér extra op de NICU staan. Dat vraagt heel veel van mensen”, zegt gynaecoloog Laura de Wit. Ook hier komt het weleens voor dat vrouwen die een prematuur, dysmatuur of ziek kindje kregen naar Antwerpen moesten omdat geen van de tien Nederlandse NICU’s een bed beschikbaar hadden.

De Wit pleit daarom voor meer salaris voor verpleegkundigen. Zij zijn degenen die dag en nacht klaarstaan, maar voor hetzelfde salaris zouden ze voor de klas kunnen staan met een regelmatig rooster. “Er zijn best een aantal die daarvoor kiezen. Dat kan ik me ook wel voorstellen.”

Door: Nationale Zorggids