FNV eist definitief einde aan salarisachterstand kraamverzorgenden

 De salarissen in de kraamzorg zijn al jaren de laagste in de sector Zorg & Welzijn. De FNV wil dat daar nu definitief een einde aan komt. Het moet (weer) aantrekkelijk worden om in de kraamzorg te werken, aldus de vakbond. 

Feli Escarabajal, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “De sector staat onder hoogspanning. Er wordt al gesproken over afschalen van de kraamzorg vanwege de grote personeelstekorten. Dit soort doemscenario’s waarbij jonge gezinnen veel te weinig uren kraamzorg krijgen, moeten we als maatschappij niet willen.”

Looneis

De FNV gaat eind september de onderhandelingen in met een looneis van 14,3 procent, de centrale looneis van de vakbond, gebaseerd op het inflatiecijfer van oktober 2022. Escarabajal: “Dat klinkt fors, ook omdat de inflatie lager uit valt, maar de kraamverzorgenden hebben een flinke loonachterstand. In 2022 was er slechts een loonsverhoging van 3 procent en in 2021 kregen ze er niets bij.”

Loonachterstand

De loonachterstand in de kraamzorg is het gevolg van onder meer het uitblijven van cao-onderhandelingen in 2021. In oktober worden de resultaten van een onderzoek naar de loonontwikkeling in de kraamzorg verwacht. Dit onderzoek, uitgevoerd door SIS Finance, komt voort uit een afspraak tussen Zorgverzekeraars Nederland en werkgevers. Het gaat onder meer om een vergelijk met de loonontwikkeling met concurrerende, vergelijkbare beroepen. Escarabajal: “Als blijkt dat de lonen nog verder achterlopen dan al gedacht dan komt dat tijdens het cao-overleg zeker ter sprake.”

Door: Nationale Zorggids