Gevolgen wijzigingen regeerakkoord

GRONINGEN - Gisteravond hebben de VVD en de PvdA overeenstemming bereikt over de zorgpremie. Daarbij is het plan van de inkomensafhankelijke zorgpremie geschrapt. Daartegenover staat dat de zorgtoeslag blijft bestaan, er een inkomensafhankelijk eigen risico komt en de restitutiepolis verdwijnt.

De kosten van de basisverzekering zullen vanaf 2014 voor iedereen 1269 euro per jaar bedragen. Dit bedrag zal oplopen tot ongeveer 1500 euro in 2017. Door de verdwijning van de restitutiepolis, blijft alleen de naturapolis over. Dat betekent dat kosten alleen vergoed worden als de verzekering een contract met de zorgaanbieder heeft afgesloten.

Alleenstaanden blijven recht houden op zorgtoeslag tot een maximum jaarsalaris van 35.059 euro. Voor mensen met een partner blijft zorgtoeslag mogelijk tot een gezamelijk salaris van 51.691 euro. Mensen met een groot eigen vermogen hebben vanaf 2013 geen recht meer op zorgtoeslag.

Vanaf 2014 zal het eigen risico inkomensafhankelijk worden. Het eigen risico wordt dan ingedeeld in drie verschillende schalen. Voor de laagste inkomens zal het eigen risico 195 euro bedragen, voor middeninkomens 350 euro en voor hoge inkomens 595 euro. 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem