Normal_pillen

(Novum) - Enkele grote farmaceutische bedrijven hebben woensdag Europese boetes gekregen van in totaal bijna 150 miljoen euro. De geneesmiddelenfabrikanten maakten zich volgens de Europese Commissie schuldig aan het vertragen van de introductie van goedkope generieke medicijnen. Op die manier hielden zij de kosten van geneesmiddelen onnodig hoog.

Het Deense bedrijf Lundbeck, maker van het goedverkopende antidepressiemiddel Citalopram, kreeg verreweg de hoogste boete van 94 miljoen euro. De farmaceut betaalde producenten van generieke geneesmiddelen tientallen miljoenen euro's om de introductie van een goedkopere variant van Citalopram - waarop geen patent meer rustte - uit te stellen.

"Het is onacceptabel dat een bedrijf concurrenten betaalt om ze uit zijn markt te houden en de introductie van goedkope medicijnen vertraagd", aldus Joaquin Almunia, eurocommissaris voor mededinging. "Dit soort afspraken zijn kwalijk voor patiënten en nationale stelsels voor gezondheidszorg, waar de budgetten vaak toch al onder druk staan."

Ook enkele producenten van generieke medicijnen zijn door de Europese Commissie beboet, waaronder Merck en Alpharma. Zij kregen gezamenlijk een boete van meer dan 52 miljoen euro opgelegd. Lundbeck zegt in een reactie tegen de uitspraak van de commissie in beroep te gaan.