Normal_normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Een nieuwe manier om de totstandkoming van zorgdeclaraties bij zorgaanbieders te beoordelen en te certificeren. Dat was het onderwerp van een workshop deze week waar vertegenwoordigers van revalidatiecentra en zorgverzekeraars aanwezig waren. Revalidatiecentra zijn de eerste zorgaanbieders die volgend jaar met een nieuw certificeringsproces gaan werken. Dat meldt de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland.

Al enige tijd werken zorgverzekeraars en ziekenhuizen samen aan een systeem waarbij ze niet zozeer naar het eindproduct (de declaratie) kijken, maar vooral naar de manier waarop dat product tot stand komt. De ziekenhuizen zijn nog niet zover om over te gaan op een nieuw systeem.

Door revalidatiecentra is zeer geïnteresseerd gereageerd op het nieuwe systeem. Sinds begin 2013 is deze systematiek samen met hen verder ontwikkeld. Op 6 augustus resulteerde dit in een workshop, waarbij circa twintig vertegenwoordigers van revalidatiecentra en zorgverzekeraars werkten aan een nadere invulling van het normenkader. Het is de bedoeling om komend najaar een nulmeting te verrichten. Die moet duidelijk maken welke zaken per revalidatiecentrum eventueel nog bijsturing nodig hebben, zodat over het jaar 2014 voor deze sector het certificeringsproces al kan beginnen. De aanwezige deelnemers waren hier uitermate positief over.

Wanneer het traject bij de revalidatiecentra aanslaat zullen de ziekenhuizen, GGZ-instellingen, geriatrische revalidatiecentra en zelfstandige behandelcentra naar verwachting snel volgen. Zowel voor  deze grote zorgaanbieders als de zorgverzekeraars betekent het nieuwe systeem een efficiëntere manier om zekerheid te geven respectievelijk te krijgen over de zorgdeclaraties.

© Nationale Zorggids