Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Elk jaar zijn er veranderingen rondom de zorgverzekering, zoals de inhoud van de basisverzekering en de hoogte van het eigen risico. Geld.nl heeft de wijzigingen die in 2014 zullen plaatsvinden alvast op een rij gezet.

Veranderingen in het basispakket
In het zorgakkoord dat in juli werd gesloten heeft minister Edith Schippers aangegeven dat de inhoud van de basisverzekering slechts minimaal wijzigt per 1 januari 2014. Er verdwijnen geen behandelingen uit het basispakket. De vergoeding voor eerstelijns psychische hulp wordt uitgebreid. In 2013 kregen mensen met een (lichte) psychische aandoening maximaal vijf consulten vergoed. In 2014 krijgen patiënten die meer behandelingen nodig hebben deze ook vergoed.

Restitutie blijft bestaan, natura wordt aangescherpt
Een meer ingrijpende verandering in het zorgakkoord is dat de naturapolis wordt aangescherpt. Er bestaan twee soorten zorgverzekeringen: natura- en restitutiepolissen. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar contracten afgesloten met bepaalde zorgaanbieders. Alleen zorg die wordt gegeven door een gecontracteerde zorgverlener zal volledig worden vergoed. Patiënten met een naturapolis die kiezen voor een behandeling door een niet-gecontracteerde aanbieder krijgen de zorgkosten niet volledig vergoed. Bij een restitutiepolis heeft de verzekerde een vrije keuze in en is de vergoeding dus niet afhankelijk van de voorkeur voor een bepaalde arts, therapeut of ziekenhuis. De premie van een restitutieverzekering is vaak wel hoger dan die van een naturaverzekering. Voor de consument is het dus belangrijk de zorgpremie te vergelijken.

Tot en met 2013 geldt voor verzekerden met een naturapolis dat de verzekeraar bij niet-gecontracteerde zorg toch minimaal 80 procent van de gemaakte zorgkosten moet vergoeden. Vanaf 2014 is een verzekeraar vrij om zelf te bepalen hoeveel hij vergoed als de verzekerde met een naturapolis besluit te kiezen voor niet-gecontracteerde zorg. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit heeft iets meer dan de helft van alle verzekerden een naturapolis afgesloten. Deze mensen lopen de kans minder vergoed te krijgen voor niet-gecontracteerde zorg wanneer zij in 2014 dezelfde zorgverzekering aanhouden. Daarnaast verwachten deskundigen dat de restitutiepolis met volledige vrije zorgkeuze het komende jaar fors duurder zal worden.

Omdat in het komende zorgseizoen de gecontracteerde zorg extra belangrijk wordt, moeten verzekeraars uiterlijk 19 november 2013 openbaar maken met welke zorgaanbieders zij voor 2014  een contract hebben afgesloten en welke vergoedingen zij bieden voor niet-gecontracteerde zorg. Het is voor consumenten van belang om bij het vergelijken van de zorgpremie goed te letten op gecontracteerde zorg. Hiermee kunnen onverwacht hoge zorgkosten worden voorkomen voor verzekerden die bij bijvoorbeeld bij de eigen fysiotherapeut willen blijven of die naar een  ziekenhuis van eigen voorkeur willen gaan.

Eigen risico zorgverzekering 2014
Ook het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering zal naar verwachting in 2014 worden aangepast. Rond Prinsjesdag 2013 zal de hoogte van het eigen risico in 2014 bekend worden gemaakt, evenals de definitieve plannen voor de zorgverzekering in 2014. De verwachting is  dat het zorgakkoord van juli wordt overgenomen aangezien dit door het grootste deel van de Tweede Kamer en de betrokken partijen positief ontvangen is.

© Nationale Zorggids / Amanda Bulthuis