Normal_zorgverzekeringen_verzameling

(Novum) - Websites voor het vergelijken van zorgverzekeringen geven een onvolledig en vertekend beeld van de goedkoopste verzekeraars. De prijsvergelijkers nemen collectieve zorgverzekeringen niet mee in hun aanbod, terwijl die vaak veel goedkoper zijn en meer waar voor hun geld bieden, zo stelt dienstverlener Mercer maandag na eigen onderzoek.

De verzekeraar die volgens de onderzoekers het voordeligst is, eindigt bij vergelijkingssites bijvoorbeeld op de vijfde plaats. Ook de nummer drie en vier van de herziene ranglijst eindigen in de overzichten van de vergelijkers fors lager, namelijk op de achtste en negende plaats. Alleen jongerenverzekeraar Zekur eindigt in beide ranglijsten in de top.

De vergelijking van Mercer is gebaseerd op de premie die zorgverzekeraars aan vergelijkingssites doorgeven. Vaak biedt de vergelijker daar nog een korting op aan. Zelfs met die korting zijn verzekeringen nog altijd wat duurder dan een collectieve verzekering.

"Internetvergelijkers kunnen geen zorgverzekering via een werkgeverscollectief aanbieden", aldus Rick Wijsman, consultant bij Mercer. "Dat komt omdat zij feitelijk verkapte verkoopkanalen zijn van de zorgverzekeraars en verdienen aan de verkoop van losse zorgverzekeringen. Die handelswijze is verre van objectief en de werknemers zijn daar de dupe van."

De aangepaste ranglijst van Mercer is niet voor iedereen van toepassing. Collectieve zorgverzekeringen worden namelijk alleen aangeboden aan groepen mensen die zich gezamenlijk laten verzekeren, zoals de werknemers van een bedrijf. Wie individueel een verzekering afsluit, komt niet in aanmerking voor die korting.