Logo_zorgverzekeringen_verzameling

Zorgverzekeraars passen ook in de basisverzekering risicoselectie toe, maar de Tweede Kamer doet daar vooralsnog niets aan. Dat stelt stelt hoogleraar Wynand van de Ven in het dagblad Trouw.

In een open brief aan minister Schippers (VWS) beklaagde student Daniël de Rijke zich over zorgverzekeraars, nadat hij door drie verzekeraars werd geweigerd voor een aanvullende verzekering omdat hij lymfklierkanker heeft gehad. De brief bracht de nodige discussie teweeg.
In een antwoord stelde minister Schippers dat risicoselectie bij de aanvullende verzekeringen niet verboden is. Maar bij de verplichte basisverzekering, die de meeste zorg dekt, moet selectie worden voorkomen, aldus Schippers.

Hoogleraar sociale ziektekostenverzekering Wynand van de Ven van de Erasmus Universiteit Rotterdam voerde in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een onderzoek uit. De conclusie daarvan was dat bij het overstappen van zorgverzekeraar op 1 januari 2009 bij de meeste zorgverzekeraars wel degelijk sprake was van risicoselectie in de basisverzekering.

In haar jaarlijkse rapportage aan de regering meldt de NZa in 2013 prominent dat 'de NZa geen signalen heeft ontvangen over schending van de acceptatieplicht of andere vormen van risicoselectie die in strijd zijn met de wet'. Volgens Van de Ven is dit onvolledig, gegeven de genoemde bevindingen. En omdat de meeste vormen van risicoselectie niet in strijd zijn met de wet, is de NZa-boodschap ten onrechte geruststellend - en dus misleidend.

Minister Schippers heeft de Tweede Kamer gegarandeerd dat zij zal optreden als signalen van risicoselectie in de basisverzekering zich voordoen. In het overleg begin deze maand heeft echter geen enkel Kamerlid de minister gevraagd welke maatregelen ze gaat nemen, nu uit onderzoek van onze universiteit is gebleken dat bij de meeste zorgverzekeraars risicoselectie in de basisverzekering plaatsvindt. De onvolledige en misleidende rapportage van de NZa is ongetwijfeld mede debet aan dit gebrek aan kritische houding van de Tweede Kamer, aldus Van de Ven.

© Nationale Zorggids