Normal_huisarts

Huisartsen en apothekers kunnen nog steeds een beloning van zorgverzekeraars krijgen voor elke patiënt die zijn medische gegevens gaat delen via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat meldt NRC Handelsblad.

Zorgverzekeraars eisen een minimaal aantal bij het EPD aangesloten patiënten per praktijk, wil die in aanmerking te komen voor een jaarlijkse vergoeding. Dat blijkt uit een folder uit de regio Twente van partijen die het EPD invoeren. Twente loopt voorop met de invoering van het EPD.

Volgens de Tweede Kamer moeten patiënten een vrije keus hebben om te kiezen voor het EPD. Vorig jaar leidde de regeling tot een stevig debat. Belangenvereniging VZVZ, die wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars, liet toen weten de vergoedingen aan te passen. Nu blijkt dat in ieder geval in Twente de bonusregeling nog steeds bestaat als prikkel voor de artsen om twijfelende mensen over de streep te trekken. Volgens de tekst in de folder ontvangen huisartsen een vergoeding voor elke patiënt die toestemming geeft voor aansluiting bij het EPD.

Zorgverzekeraars blijken ook op een andere manier aan te sturen op deelname aan het delen van medische gegevens. De folder vermeldt dat huisartsen en apothekers jaarlijks een vergoeding van tussen de 700 en 900 euro krijgen voor het gebruik van het EPD. Deze vergoeding komt echter te vervallen als niet minimaal 30 procent van de patiënten zijn medisch dossier deelt.

Verschillende Kamerleden, artsen en andere betrokkenen laten zich kritisch uit over de werkwijze van de zorgverzekeraars. Vorig jaar al noemde de Tilburgse hoogleraar Corien Prins de bonusregeling onwenselijk: 'Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen.'

Binnenkort debatteert de Kamer met minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de wettelijke garanties waarbinnen zorgverzekeraars het EPD ontwikkelen. Een woordvoerder van VZVZ laat weten dat lokale organisaties verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het EPD. Wel worden de vergoedingen voor huisartsen en apothekers door VZVZ betaald. Hij noemt de keuze voor het woord 'bonus' in de regio Twente 'niet zo handig'.

© Nationale Zorggids