Logo_zorgverzekeringen_verzameling

(Novum) - Drie kleinere, regionale zorgverzekeraars, DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland, hebben hun controle op zorgnota's beter op orde dan hun grotere concurrenten. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

De zorgverzekeraars die hun fraudebestrijding niet op orde hebben krijgen te maken met een strengere controle, maakte de NZa bekend, die daarvoor ook meer capaciteit krijgt. Zo moeten een aantal verzekeraars een paar keer per jaar gaan laten zien hoe ze hun controles verbeteren.

Volgens de NZa hebben de zorgverzekeraars al wel door dat er meer moet gebeuren aan de controle van zorgnota's. Het is echter noodzakelijk dat 'verbeteracties vlot worden doorgevoerd', aldus de zorgwaakhond. "Deze zorgverzekeraars kunnen een voorbeeld nemen aan DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland", schrijft de zorgautoriteit.

Volgens de NZa hadden de zorgverzekeraars hun eigen administratie over 2012 al beter op orde dan in 2011. Over dat jaar lopen er nog vijf onderzoeken waaruit mogelijk nog een boete kan voortvloeien.