Normal_logo_zorgverzekeringen_verzameling

Bijna twee derde (65 procent) van de ondervraagde panelleden van het EenVandaag Opiniepanel vindt het invoeren van de nieuwe, goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze een slecht plan. Deze zorgpolis vergoedt alleen de kosten voor specialisten als de zorgverzekeraar er een contract mee heeft afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 19.000 leden van het eigen opiniepanel, zo meldt Een Vandaag.

Zo'n 22 procent vindt de nieuwe polis wel een goed plan. De polis is een onderdeel van het zorgakkoord dat de regeringscoalitie van VVD en PvdA hebben gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. In dit akkoord is afgesproken dat de vrije keuze voor eerstelijnszorg (waaronder huisartsen, apotheken en tandartsen) in de nieuwe polis behouden blijft.

Een meerderheid (77 procent) vindt de vrije keuze in de eerstelijnszorg heel belangrijk. Ook de vrije keuze in de tweedelijnszorg (zorg waar men na doorverwijzing terecht kan, zoals specialisten in het ziekenhuis en langdurige geestelijke gezondheidszorg) wordt door een meerderheid (53 procent) heel belangrijk gevonden. Als deelnemers een verplichte keuze zouden moeten maken, zou 59 procent liever kiezen voor keuzevrijheid dan voor een lage ziektekostenpremie. Drie op de tien (30 procent) geven de voorkeur aan een lagere premie.

Bij veel deelnemers aan het onderzoek zijn er zorgen over hun keuzevrijheid: ze vrezen dat een polis met vrije keuze te duur voor ze is. Daarnaast wijzen ze op de macht van zorgverzekeraars.

Onder de deelnemers zijn 584 medewerkers in de zorgsector die aangeven beroepsmatig iets te maken te krijgen met het beperken van de vrije keuzeruimte voor specialisten. Zeven op de tien (72 procent) van hen verwacht dat de komst van de nieuwe polis vooral negatieve gevolgen zal hebben.

© Nationale Zorggids