Normal_images
 
Er wordt momenteel gewerkt aan een Integriteitsregister Zorgaanbieders (IRZ). Dit register wordt opgesteld door zorgverzekeraars en moet duidelijker maken welke zorgaanbieders frauderen. Door het register zouden zorgverzekeraars fraudeurs eventueel collectief kunnen uitsluiten van zorginkoop. Dit meldt Skipr.
 
De aanzet voor het maken van het Integriteitsregister is de masterstudie van forensisch criminologe Melanie van Gulik. Van Gulik onderzocht bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) fraude door zorgaanbieders. Dunne plekken in de fraudepreventie en -bestrijding kwamen in de studie aan het licht. Zo wordt de bestrijding gehinderd door onduidelijke en complexe regels en is er een lage pakkans van fraudeurs.
 
Ook bleek uit Van Guliks studie dat de uitwisseling van fraude-informatie tussen verzekeraars niet optimaal is. Verzekeraars brengen om commerciële belangen weinig fraudezaken naar buiten. Tevens bleek dat relevante informatie niet altijd gedeeld wordt tussen de verschillende afdelingen van zorgverzekeraars. Zo zouden met name zorginkopers meer kunnen doen om correct declareren te bevorderen, aldus Van Gulik. Hetzelfde geldt voor de informatie-uitwisseling met ketenpartners, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit. Van Gulik stelt dat deze communicatie veel te wensen overlaat en door samen te werken zou de pakkans vergroten. Van Gulik pleit daarom voor de invoer van een Integriteitsregister Zorgaanbieders.
 
Van Gulik: “Het doel is een uniforme en collectieve controle op de integriteit van zorgaanbieders en het vastleggen daarvan in een integriteitsregister. De afdeling inkoop kan hier dan rekening mee houden bij het wel of niet sluiten van een contract met een zorgaanbieder en de fraudeafdelingen kunnen zorgen voor interne registratie, zodat dit voor relevante medewerkers zichtbaar is.” Zorgverzekeraars Nederland heeft Van Guliks bevindingen ter harte genomen. Er wordt momenteel gewerkt aan het register. Daarnaast is het onderzoek van Van Gulik aangeboden aan de nieuwe programmadirectie Fraudebestrijding Zorg van het ministerie van VWS, zodat het gebruikt kan worden bij beleidsvorming.
 
© Nationale Zorggids