Normal_ruzie

Voor ruim een miljoen verzekerden is voor 2015 nog geen huisartsenzorg ingekocht door zorgverzekeraar VGZ, omdat een groot aantal huisartsen het door VGZ voorgelegde contract niet heeft willen tekenen. De landelijke vereniging voor praktijkhoudende huisartsen, VPHuisartsen, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om een oordeel gevraagd over de ontstane situatie. Dat meldt VPHuisartsen.

De huisartsen hebben vooral problemen met de contractvoorwaarden waarin een financiële bonus in het vooruitzicht wordt gesteld als artsen medicatie voorschrijven en doorverwijzen naar zorginstellingen en laboratoria die door VGZ zijn geselecteerd. Ook weigeren zij in te stemmen met de contractbepaling waarmee zij zich bereid verklaren om inzage te geven in de patiëntendossiers indien de verzekeraar dat nodig acht. Verder maken de huisartsen bezwaar tegen de forse verlaging van tarieven van bepaalde medische verrichtingen, die soms tot 75 procent worden gekort.

VPHuisartsen heeft zich tot de NZa gericht met het verzoek om te beoordelen of VGZ zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. Ook wordt er duidelijkheid gevraagd over de weigering van VGZ om te onderhandelen met de vertegenwoordigers van de huisartsen en of VGZ daarmee de Mededingingswet heeft overtreden.

© Nationale Zorggids