Normal_baby_food_thumb

Net als in voorgaande jaren haalt minister Edith Schippers (volksgezondheid) ook in 2016 geen behandelingen uit het basispakket. Wel laat Schippers een veelbelovende nieuwe behandeling toe tot het pakket. De minister voert enkele veranderingen in op het gebied van zorg voor zwangeren. 

Op 9 april 2015 heeft Zorgverzekeraars Nederland per brief aan het Zorginstituut laten weten het opereren van foetussen met een open ruggetje onder voorwaarden te vergoeden. Deze behandeling is op dit moment alleen in Leuven mogelijk. Jaarlijks komen 1 á 2 vrouwen hiervoor in aanmerking. Zorgverzekeraars hebben op verzoek van de minister aangegeven in voorkomende gevallen de behandeling in België te zullen vergoeden, mits er sprake is van een zorgvuldige toegeleiding en triage vanuit een Nederlands Universitair Medisch Centrum.

In Nederland mag de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) alleen worden verricht en vergoed na een positieve uitslag van een combinatietest. Er zijn echter vrouwen die in het buitenland, waar de NIPT wel mag worden verricht zonder voorafgaande combinatietest, op eigen kosten een NIPT laten uitvoeren. Indien sprake is van een positieve uitslag van deze test, komen zij op dit moment technisch gezien niet in aanmerking voor vergoeding van de vervolgtesten. Dit knelpunt voor deze vrouwen wordt met ingang van 1 januari 2016 weggenomen.

Daarnaast vindt een aanpassing plaats in de vergoeding van de invasieve diagnostiek na prenatale screening.

© Nationale Zorggids