Normal_huisarts

Zorgverzekeraar DSW experimenteert sinds het begin van dit jaar met een vorm van populatiebekostiging. Dit houdt in dat verrichtingen niet apart worden gedeclareerd, maar worden verrekend in een toeslag op het inschrijf- of moduletarief. Voor huisartsen met een contract bij deze zorgverzekeraar is deelname aan het experiment verplicht. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zou het experiment graag in een andere vorm zien, zo meldt deze vereniging.

De LHV heeft bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bezwaar aangetekend en wil meer keuzemogelijkheid afdwingen. NZa heeft laten dat ze geen aanleiding ziet om in te grijpen. De LHV laat weten dat het een voorstander is van experimenten die de huisartsenzorg verbeteren, maar moedigt dit experiment niet aan. “Een experiment moet wel een experiment zijn. Daar hoort bij dat huisartsen ervoor kunnen kiezen om wel of niet mee te doen, dat er een evaluatie volgt en dat het experiment kan worden gestaakt wegens gebrek aan success”, stelt de LHV op haar website.

De NZa heeft aan de LHV laten weten dat het experiment van DSW door de beugel kan. Op dit moment werken ongeveer 160 huisartsen volgens het nieuwe systeem van de zorgverzekeraar.

© Nationale Zorggids