Logo_priority-909998_640

Zorgaanbieders uit Harderwijk en de omliggende regio gaan de rollen omdraaien, zo meldt de NOS. Zorgverzekeraars bepaalden tot nu toe welke medicijnen voorgeschreven worden, waar patiënten behandeld worden en hoe lang een zorgaanbieder iemand mag behandelen. Ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen en specialisten gaan dat nu zelf doen. 

Het St. Jansdal ziekenhuis, huisartsen en verpleeghuizen uit de regio Harderwijk hebben een plan gemaakt. Hierin staat hoe ze de rollen om gaan draaien. De zorgaanbieders willen dat er een keurmerk voor zorgverzekeraars komt. Het 'GezondVeluwe Keurmerk'. Alleen zorgverzekeraars die geen beperkingen stellen aan behandelingen en medicatie komen in aanmerking voor het keurmerk. Op deze manier bepaalt de zorgaanbieder hoe en waar de behandeling gebeurt. Verzekeraars die niet akkoord gaan met de regels van het keurmerk, kunnen geen afspraken meer maken met de zorgaanbieders. 
 
"De verhouding is scheefgegroeid en de bureaucratie is hoog. We draaien nu de rollen om. Niet de verzekeraars bepalen wat goed is voor patiënten, maar wij,” aldus directeur Theo Hiemstra van de Stichting Zorggroep Noorwest-Veluwe. 
 
© Nationale Zorggids