Normal_contractzorg

Er bestaat vaak nog veel onduidelijkheid over de rechten en plichten bij vergoedingen bij niet-gecontracteerde zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op haar website daarom de belangrijkste vragen en antwoorden hierover op een rijtje gezet.

Allereerst moet in de polis duidelijk omschreven staan wat niet-gecontracteerde zorg precies inhoudt voor de verzekerde. De hoogte van de vergoedingen bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg moet duidelijk zijn. De zorgverzekeraar mag zelf de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg vaststellen, maar moet zich daarbij wel houden aan minimaal 75 procent van het marktconforme tarief. 
 
Bij afwijkende informatie over de hoogte van vergoedingen, de inzichtelijkheid in de berekening daarvan of wanneer een vergoeding onwettig is, wordt de zorgverzekeraar hierop aangesproken door de NZa. Voor 2017 wordt opnieuw gekeken naar het beleid inzake de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg.
 
Bij niet-gecontracteerde zorg heeft de zorgverzekeraar geen prijsafspraken gemaakt met de behandelaar. Daardoor kan de prijs van een behandeling hoger uitvallen dan die van een behandelaar waarmee de zorgverzekeraar wel een contract heeft. Het voordeel van niet-gecontracteerde zorg is dat je zelf je behandelaar kan uitkiezen en niet afhankelijk bent van de afspraken van de zorgverzekeraar.
 
© Nationale Zorggids