Normal_geld

Sinds vorige week hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpremie bekend gemaakt. Consumenten kunnen dus de zorgverzekeraars weer met elkaar gaan vergelijken. De oude polis opzeggen kan tot eind december, een nieuwe kiezen tot eind januari. Volgens Ruud Martens van vergelijkingssite Independer moeten consumenten niet kijken naar de prijs van de verzekering, meldt Trouw. 

Martens zegt dat mensen zich moeten afvragen wat ze willen. De vraag ‘welke zorg heb ik nodig’ moet daarbij centraal staan. Als iemand dat heeft uitgezocht, dan pas moet het onderwerp geld een rol gaan spelen. Tussen de laagste en hoogste maandpremie voor de naturapolis - de meest gekozen variant - zit inmiddels 20 euro.

Martens ziet dat zorgverzekeraars hun budgetpolis steeds minder rigide inrichten. Met een budgetpolis betalen verzekerden minder premie, maar ze hebben ook minder keuze aan zorgverleners. Wanneer verzekerden naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen, werd er in voorgaande jaren maar de helft betaald, nu is dat meestal driekwart. "Ik denk dat dit jaar opnieuw meer mensen hiervoor zullen kiezen. Toch blijven wij waarschuwen: als je echt overal terecht wilt, kies dan niet voor deze variant. En bedenk dat het niet alleen om het ziekenhuis gaat, ook om bijvoorbeeld fysiotherapeut of apotheek."

Collega Hans de Kok van Pricewise adviseert de mensen niet te lang te wachten met overstappen. "Wij merkten vorig jaar dat mensen op Oudejaarsdag om vijf voor middernacht nog overstapten, op een dag dat veel verzekeraars onbereikbaar zijn. Ik zou het voor de Kerst al doen”, zegt hij.

© Nationale Zorggids